abd.jpg

Ventilationsjobbet blev Abds väg in i samhället

Abd Alrahman Qbiaa flydde med sin familj från ett oroligt Syrien. Hos Instalcobolaget Milen Ventilation i Gävle har han hittat sin väg in i det svenska samhället. ”Abd är en fantastisk kille och mycket kompetent ventilationsmontör”, säger Niklas Ulin, vd på Milen Ventilation.

Abd är född och uppvuxen i Syrien där han utbildade sig till ventilationsmontör. Där hann han arbeta i yrket i 14 år, först sex år som anställd och sedan i eget företag med sex anställda i åtta år.

Efter en krokig flyktingresa via Egypten, Libyen, Italien och Sollefteå i Sverige tog sig Abd till slut till Skutskär utanför Gävle med sin familj. Här fick han ett tips om att höra av sig till Milen Ventilation.

- Första gången var han här men knackade på fel dörr. Andra gången han kom så var inte jag här. Men när Abd dök upp en tredje gång förstod jag att han var en driftig kille med mycket energi och när han också visade sig ha den kompetens vi behövde så fick han anställning hos oss, berättar Niklas.

Relativt omgående visade det sig att Abd hade stora ambitioner i sin yrkesroll och som familjefar. I Milen Ventilation kom han snabbt ut på olika byggen och fick arbeta tillsammans med kollegan Roger Burman. Ombyggnationen av stadshuset i Gävle har varit ett stort projekt där Abd och Roger arbetat tätt tillsammans.

- Abd är en otroligt duktig kille som verkligen vill vara delaktig och lära sig mer hela tiden. I början var språket såklart ett hinder men jag märkte direkt att han var intresserad och duktig och ville komma in i jobbet så fort som möjligt. Med hans bakgrund och kompetens och sätt att vara är han en stor tillgång på firman, berättar Roger.

Till skillnad från i Sverige så arbetar man i Syrien inte med runda ventilationskanaler utan där tillverkar ventilationsföretagen själva sina egna rektangulära kanaler utifrån behov. En annan stor skillnad är att i Syrien arbetar ventilationsentreprenörerna endast med montage då andra yrkesgrupper ansvarar för exempelvis projektering, injustering och funktion.

- Abd är en mycket ödmjuk person med stort engagemang. Jag är väldigt stolt över att jag tog in honom i firman och hur bra det har gått. Jag har länge tänkt på att jag vill hjälpa till med integreringen av personer med utländsk bakgrund i det svenska samhället, säger Niklas.